АТ "Полтавахолод"

Код за ЄДРПОУ: 01553770
Телефон: (0532) 536113
e-mail: office_vatholod@ukr.net
Юридична адреса: 36009, м. Полтава, вул. Зіньківська, 51/2
 

Річний звіт за 2012 рік

12. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Публiчне акцiонерне товариство "Полтавахолод" є правонаступником Вiдкритого акцiонерного Товариства "Полтавахолод" щодо всiх майнових та особистих немайнових прав та обв'язкiв внаслiдок державної реєстрацiї Статуту Вiдкритого акцiонерного Товариства "Полтавахолод" в новiй редакцiї. Найменування - Публiчне акцiонерне Товариство "Полтавахолод" є новим найменуванням Вiдкритого акцiонерного Товариства "Полтавахолод", створеного внаслiдок приватизацiї державного торгiвельно-виробничого пiдприємства "Полтавахолод" на пiдставi наказу Фонду державного майна України № 49 вiд 24 червня 1996 року.
Організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Товариство складається з основного виробничого пiдприємства, що розташоване за адресою : м. Полтава, вул. Зiнькiвська, 51/2. Загальне керiвництво пiдприємством здiйснює директор. Органiзацiйну структуру пiдприємства складають виробничий, загальний, фiнансово-економiчний вiддiли, бухгалтерiя
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб не мали мiсця у звiтному перiодi.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Облiкова полiтика (вибiр методiв амортизацiї необоротних активiв, облiку запасiв, розподiлу накладних витрат, тощо) побудована у вiдповiдностi iз Законом України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99 р. №996-ХIV та затвердженими Мiнiстерством Фiнансiв України Мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi (МСФЗ), мiжнародними стандартами бухгалтерського облiку (МСБО). Облiкова полiтика пiдприємства будується з використанням наступних принцiпiв бухгалтерського облiку i фiнансової звiтностi:
- автономнiсть;
- обачнiсть (обережнiсть);
-повне висвiтлення (вiдображення);
- послiдовнiсть;
- безперервнiсть;
- нарахування i вiдповiднiсть доходiв i витрат;
- превалювання (перевага) сутностi над формою;
- iсторична (фактична) собiвартiсть;
- єдиний грошовий вимiрник;
- перiодичнiсть
Фiнансова звiтнiсть розкриває повну, справедливу та неупережену iнформацiю про фiнансовий стан, результати дiяльностi та рух коштiв. Протягом звiтног перiода облiкова полiтика не змiнювалась. Основнi засоби вiдображенi у облiку за фактичними витратами на придбання, доставку, встановлення, спорудження та виготовлення. Амортизацiя основних засобiв здiйснювалася прямолiнейним методом iз застосуванням строкiв, встановлених для кожного об'єкта основних засобiв.
Нематерiальними активами визнанi програмнi продукти, якi використовуються у процесах виробництва та для адмiнiстративних цiлей. Строк корисного використання встановлюється окремо для кожного нематерiального активу. Нарахування амортизацiї нематерiального активу нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу.
Первiсну вартiсть запасiв, придбаних за плату визначено по собiвартостi запасiв згiдно с МСБО 2 "Запаси". Первiсну вартiсть запасiв, виготовлених власними силами пiдприємства визначено згiдно з МСБО 9 "Фiнансовi iнструменти".Запаси вiдображенi у бухгалтерському облiку по первiснiй вартостi.
При вiдпуску запасiв у виробництво, продажу чи iншому вибуттi їх оцiнку здiйснено по методу середньозваженої собiвартостi запасiв.
Вартiсть незакiнченого виробництва включає прямi витрати та виробничи накладнi витрати. Готова продукцiя вiдображається за виробничою собiвартiстю. Запаси, якi не приносять пiдприємству економiчних вигод в майбутньому визнанi нелiквiдними i списанi в бухоблiку , не визнанi активами.
Текст аудиторського висновку УКРАЇНА

ПОЛТАВСЬКЕ БЮРО СУДОВО-ЕКОНОМIЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ТА АУДИТУ

У реєстрi аудиторiв та аудиторських фiрм,якi одноособово надають аудиторськiпослуги № 1991 Код ЄДРПОУ 2356117836003, м. Полтава,вул. Жовтнева, 41а, к. 4тел./факс (05322) 7-18-58
№ 44 вiд 29.03.2013 року

АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
(ЗВIТ НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА)
щодо фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства
"Полтавахолод" станом на 31 грудня 2012 р.

м. Полтава Адресат: власники цiнних паперiв, керiвництво ПАТ "Полтавахолод"

Вступний параграф

Основнi вiдомостi про емiтента

1 Повна назва пiдприємства Публiчне акцiонерне товариство "Полтавахолод"
2 Код ЄДРПОУ 01553770
3 Мiсцезнаходження Україна, 36009, м. Полтава, вул. Зiнькiвська, 51/2
4 Дата державної реєстрацiї 12.07.1996 р. рiшенням Виконавчого комiтету Полтавської мiської ради
5 Дата внесення змiн до установчих документiв 08.02.2012 р. - внесення даних щодо суб'єкта до ЄДРПОУ
6 Види дiяльностi (КВЕД) 10.51 - перероблення молока, виробництво масла та сиру;10.52 - виробництва морозива;10.73 - виробництво макаронних виробiв та подiбних борошняних виробiв;41.20 - будiвництво житлових i нежитлових будiвель; 46.33 - оптова торгiвля молочними продуктами, яйцями, харчовими олiями та жирами;47.11 - роздрiбна торгiвля в неспецiалiзованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.
7 Кiлькiсть акцiонерiв товариства на звiтну дату 17607 фiзичних осiб та 5 юридичних осiб

Опис аудиторської перевiрки

Аудиторська перевiрка проводилась у вiдповiдностi з Мiжнародними стандартами контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (МСА 700 "Формулювання думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi", МСА 705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", МСА 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора", МСА 800 "Особливi мiркування - аудити фiнансової звiтностi, складеної вiдповiдно до концептуальних основ спецiального призначення") та Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затверджених рiшенням ДКЦПФР 29.09.2011 р. № 1360.
В процесi аудиторської перевiрки були використанi наступнi документи, що складають повний комплект фiнансової звiтностi:
- Форма № 1 "Баланс" станом на 31.12.2012 року.
- Форма № 2 "Звiт про фiнансовi результати" за 2012 рiк.
- Форма № 3 "Звiт про рух грошових коштiв" за 2012 рiк.
- Форма № 4 "Звiт про власний капiтал" за 2012 рiк.
- Опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi примiтки до фiнансової звiтностi.

Опис вiдповiдальностi управлiнського персоналу за фiнансову звiтнiсть

Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за складання i достовiрне подання даної фiнансової звiтностi вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає потрiбним для того, щоб забезпечити складання фiнансової звiтностi, що не мiстять суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки.

Опис вiдповiдальностi аудитора

Вiдповiдальнiстю аудитора є висловлення думки щодо даної фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного аудиту. Аудитор провiв аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд аудитора дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.

Опис аудиту

Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаних облiкових полiтик, прийнятнiсть облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та оцiнку загального подання фiнансової звiтностi.

Аудитор вважає, що отримав достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення своєї думки.

Думка аудитора

В перiод з 21 березня по 29 березня 2013 р. аудитором, здiйснена аудиторська перевiрка ПАТ "Полтавахолод" по питаннях пiдтвердження достовiрностi та повноти фiнансової звiтностi за 2012 р.
Концептуальною основою для пiдготовки фiнансової звiтностi товариства є Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi, Мiжнароднi стандарти бухгалтерського облiку, iншi нормативно-правовi акти щодо ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi, внутрiшнi положення пiдприємства.
Аудитор вважає за можливе надати умовно - позитивний аудиторський висновок про дiяльнiсть ПАТ "Полтавахолод".
На думку аудитора, фiнансова звiтнiсть товариства складено з урахуванням норм мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi якi застосовуються на початковiй стадiї її пiдготовки щодо звiтних перiодiв, якi закiнчуються 31 грудня 2012 р. разом з порiвняльною iнформацiєю станом на 31 грудня 2011 року та за рiк, що завершився на зазначену дату, як описано в облiковiй полiтицi. При пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi на вiдповiднiсть Мiжнародним стандартам фiнансової звiтностi, зокрема у примiтках пояснюються основнi принципи стосовно коригування показникiв, що пiдлягають виконанню товариством на данiй стадiї пiдготовки, а також оцiннi значення ранiше опублiкованої фiнансової звiтностi за станом на 31 грудня 2011 року, та за рiк що завершився на зазначену дату, пiдготовленої на основi звiтних форм передбачених Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку, що дiють в Українi.
Фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах, фiнансовий стан ПАТ "Полтавахолод" станом на 31 грудня 2012 року, його фiнансовi результати i рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату.
Попередню фiнансову звiтнiсть ПАТ "Полтавахолод" було складено в процесi змiни концептуальної основи з П(С)БО на МСФЗ. Таким чином, попередня фiнансова звiтнiсть товариства може бути не прийнятою для iнших цiлей.
Цей аудиторський висновок (звiт незалежного аудитора) може бути представлено вiдповiдним органам Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

Думка аудитора щодо iншої допомiжної iнформацiї

На виконання Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затверджених рiшенням ДКЦПФР 29.09.2011 р. № 1360 та у вiдповiдностi з МСА 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть", аудитором висловлюється думка стосовно iншої допомiжної iнформацiї, що включається в рiчний звiт ПАТ "Полтавахолод":

1. Вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства.

Чистi активи Публiчного акцiонерного товариства "Полтавахолод" дорiвнюють 9032 тис. грн., що значно вище статутного капiталу, тобто чистi активи вiдповiдають вимогам законодавства (ст. 155 ЦКУ). Статутний капiтал становить 2465 тис. грн.

2. Невiдповiдностi мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю.

Вiдповiдно до вимог МСА 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть" невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається ПАТ "Полтавахолод" та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю не виявлено.

3. Розкриття iнформацiї про дiї, якi вiдбулися протягом звiтного року та виконання значних правочинiв.

Вiдповiдно до ст. 41 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок" на протязi 2012 року подiй, якi б вплинули на фiнансово-господарський стан емiтента та призвели до значної змiни вартостi цiнних паперiв, не вiдбувалось.
Вiдповiдно до ст. 70 Закону України "Про акцiонернi товариства" значних правочинiв (вiд 10 та бiльше вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi) не вiдбувалося.

4. Стан корпоративного управлiння.

Корпоративнi права - це права особи, доля якої визначається в статутному фондi (майнi) господарської органiзацiї, якi включають права на участь цiєї особи в управлiннi господарською органiзацiєю, отримання вiдповiдної долi прибутку (дивiдендiв) даної органiзацiї та активiв при лiквiдацiї останньої у вiдповiдностi до законодавства, а також iншi права, передбаченi законодавством та статутними документами.
Запровадження нацiональних принципiв корпоративного управлiння встановлено Указом Президента України № 280/2002 вiд 21.03.2002 року "Про заходи щодо розвитку корпоративного управлiння в акцiонерних товариствах". ДКЦПФР України затвердженi нацiональнi принципи корпоративного управлiння Рiшенням № 571 вiд 11.12.2003 року.
Вказанi принципи мають рекомендацiйний характер та розрахованi на добровiльне застосування, а стимулом щодо їх дотримання є економiчна доцiльнiсть та об'єктивно iснуючi вимоги ринку щодо залучення iнвестицiй.
В ходi проведення аудиту встановлено, що товариством в основному дотримуються принципи корпоративного управлiння, а органи управлiння товариства постiйно розширюють напрямки їх застосування.
Вiдповiдно до ст. 52 Закону України "Про акцiонернi товариства" визначено, що до виключної компетенцiї наглядової ради належить - обрання аудитора товариства. У разi, якщо наглядова рада вiдсутня, це питання належить до компетенцiї виконавчого органу, якщо iнше не встановлено статутом. ДКЦПФР схвалено рiшення № 1034 вiд 30.06.2010 р. "Рекомендацiї щодо обрання акцiонерним товариством аудиторiв фiнансової звiтностi".
Товариство проводить щорiчну аудиторську перевiрку за участю зовнiшнього аудитора. Взаємовiдношення з зацiкавленими особами здiйснюються згiдно з чинним законодавством.

5. Викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.

У вiдповiдностi з МСА 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудитi фiнансової звiтностi" фiнансова звiтнiсть ПАТ "Полтавахолод" не мiстить викривлення внаслiдок шахрайства чи помилки.

6. Розкриття iнформацiї за видами активiв.

Реальнiсть та легiтимнiсть класифiкацiї активiв, її оцiнка на дату складання звiтностi повнiстю розкрита у фiнансових звiтах i в цiлому вiдповiдає Мiжнародним стандартам бухгалтерського облiку.

Склад активiв На початок звiтного перiоду На кiнець звiтного перiоду
Необоротнi активи 6157 6824
Оборотнi активи 7594 6814
Необоротнi активи та групи вибуття 38 -
Всього 13789 13638

Реальнiсть та легiтимнiсть класифiкацiї активiв її оцiнка на дату складання звiтностi повнiстю розкрита в фiнансових звiтах i в цiлому вiдповiдає Мiжнародним стандартам бухгалтерського облiку. Iнвентаризацiя активiв та зобов'язання здiйснена на пiдприємствi згiдно наказу керiвника та на пiдставi п. 1,2 ст. 10 Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть" вiд 16 липня 1999 року № 896-ХIV. Аудитор не брав участi у проведенi даної iнвентаризацiї тому не може висловити думку про наявнiсть необоротних та оборотних активiв, але данi бухгалтерського облiку активiв дають впевненiсть про їх наявнiсть, бухгалтерськiй облiк активiв ведеться у вiдповiдностi з законодавством України.


7. Розкриття iнформацiї про зобов'язання.

Методичнi засади формування в бухгалтерському облiку пiдприємства iнформацiї про зобов'язання та розкриття її у фiнансовiй звiтностi визначається згiдно МСБО 39 "Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка". Зобов'язання пiдприємства, що вiдображено на балансi за станом на 31.12.2012 року це заборгованiсть пiдприємства, яка виникла внаслiдок минулих подiй i погашення якої, як очiкується приведе до зменшення ресурсiв пiдприємства. На перевiряємому пiдприємствi зобов'язання визнаються, якщо його оцiнка може бути достовiрно визначена та iснує ймовiрнiсть зменшення економiчних вигод у майбутньому внаслiдок його погашення.
Розмiр зобов'язань (довгостроковi та поточнi зобов'язання) ПАТ "Полтавахолод" визначений без суттєвих перекручень та реально i вiрно вiдображений у фiнансовiй звiтностi, згiдно чинного законодавства України. Пiд час проведення аудиту зобов'язань аудитор дає високу, але не абсолютну гарантiю того, що перевiрена iнформацiя вiльна вiд суттєвих помилок.

Склад зобов'язань На початок звiтного перiоду На кiнець звiтного перiоду
Довгостроковi 1997 -
Поточнi 3196 4606
Всього 5193 4606

Структура поточних зобов'язань (тис. грн.):

Поточнi зобов'язання На початок звiтного перiоду На кiнець звiтного перiоду
Короткостроковi кредити банкiв - -
Поточна заборгованiсть за довгостроковими зобов'язаннями - -
Векселi виданi - -
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги 1153 4118
Поточнi зобов'язання за розрахунками :
з одержаних авансiв - 86
З бюджетом 13 138
З позабюджетних платежiв 39 -
Зi страхування 30 32
З оплати працi 76 84
З учасниками 30 30
Iз внутрiшнiх розрахункiв - -
Iншi поточнi зобов'язання 1855 118

Кредиторської заборгованостi строком виникнення бiльше 3-х рокiв, немає.

8. Розкриття iнформацiї про власний капiтал.

Власний капiтал визначений правильно, його структура та призначення пiдтверджуються даними аналiтичного облiку.

Склад власного капiталу на кiнець звiтного перiоду:

Статутний капiтал 2465 тис. грн.
Iнший додатковий капiтал 9349 тис. грн.
Резервний капiтал 510 тис. грн.
Непокритий збиток 3292 тис. грн.

Статутний капiтал вiдображений на балансi - це капiтал зафiксований у установчих документах i вiдображає загальну вартiсть активiв якi є внеском власникiв (акцiонерiв) до капiталу товариства в обмiн на акцiї товариства.
Статутний капiтал (заявлений та сплачений в повному обсязi) перевiряємого пiдприємства складає 2464867,25 грн. i подiляється на 9859469 простих iменних акцiй рiвної номiнальної вартостi 0,25 грн.
Державна частка в статутному фондi вiдсутня.

9. Розкриття iнформацiї щодо обсягу чистого прибутку.

Задекларованi у фiнансовiй звiтностi фiнансовi результати дiяльностi ПАТ "Полтавахолод" реальнi та точнi i становлять за звiтний перiод:

Дохiд (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї 24356 тис. грн.
Чистий доход вiд реалiзацiї продукцiї 19467 тис. грн.
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) 17304 тис. грн.
Фiнансовий результат вiд операцiйної дiяльностi (прибуток) 801 тис. грн.
Фiнансовий результат вiд звичайної дiяльностi (прибуток) 436 тис. грн.
Чистий прибуток 436 тис. грн.

Облiк протягом 2012 року провадився вiдповiдно до Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" № 996-ХIV вiд 16.07.1999 р.
Вiдображенi у фiнансовiй звiтностi фiнансовi результати дiяльностi пiдприємства, що перевiряється, реально та точно вiдображають реальний стан пiдприємства на кiнець перiоду, що перевiряється.
Ведення бухгалтерського та податкового облiку дає правдиву i, на наш погляд, повну картину витрат на виробництво. Аудитор дає об?рунтовану, але не абсолютну гарантiю того, що фiнансовi результати в цiлому не мiстять у собi iстотних перекручень.
Бухгалтерський облiк пiдприємства має повну, достовiрну iнформацiю про доходи, витрати i фiнансовi результати пiдприємства за перевiряємий перiод. Методичнi засади формування iнформацiї про доходи пiдприємства ?рунтуються на МСБО 18 "Дохiд".

Аналiз показникiв фiнансового стану

Система показникiв, на пiдставi яких аудитором здiйснено економiчну оцiнку платоспроможностi та фiнансової стiйкостi пiдприємства, приведенi у наступнiй таблицi:

Показники На 31.12.10 р На 31.12.11 р На31.12.12 р Джерела iнформацiї Орiєнтоване позитивне
значення показника
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi (К 1) 0,004 0,003 - Ф.1 ряд. 230
Ф.1 ряд. 620 0,25-0,5
Коефiцiєнт загальної лiквiдностi (К 2) 1,579 2,376 1,479 Ф.1 ряд. 260
Ф.1 ряд. 620 1,0-2,0
Коефiцiєнт фiнансової незалежностi (К 3) 0,757 0,623 0,662 Ф.1 ряд. 380
Ф.1 ряд. 280 0,25-0,5
Коефiцiєнт структури капiталу (К 4) 0,278 0,604 0,510 Ф.1 р. 480 + р. 620
Ф.1 ряд. 380 0,5-0,1

Вказанi коефiцiєнти, характеризуючi фiнансовий стан товариства розрахованi з використанням статей бухгалтерських балансiв станом на 31.12.2010 р., 31.12.2011 р., 31.12.2012 р.
Розглянувши коефiцiєнти по показниках станом на 31.12.2012 р. можливо зробити висновок:
· коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi (К 1) на 31.12.2012 р. вiдсутнiй, що свiдчить про неможливiсть товариства виконати негайно розрахунки з кредиторами грошовими коштами;
· коефiцiєнт загальної лiквiдностi (К 2) характеризує загальну оцiнку лiквiдностi активiв. При цьому коефiцiєнтi 1,479, пiдприємство вiдноситься до успiшно функцiонуючого;
· коефiцiєнт фiнансової незалежностi (К 3) 0,662 вiдносно постiйний, характеризуючий позитивно рiвень власного капiталу;
· коефiцiєнт структури капiталу (К4) складає 0,510, а отже iснує незначна залежнiсть товариства вiд iнвесторiв i кредиторiв.
Проаналiзувавши результати виробничо-фiнансової дiяльностi товариства за звiтний перiод, можливо зробити висновок, що товариство має умови для подальшого безперервного функцiонування.

Основнi вiдомостi про аудитора (аудиторську фiрму)

1 Найменування Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Полтавське бюро судово-економiчної експертизи та аудиту"
2 Номер та дата видачi Свiдоцтва про внесення до Реєстру аудиторських фiрм та аудиторiв, якi одноособово надають аудиторськi послуги, виданого Аудиторською палатою України Свiдоцтво № 1991 видане 26.01.2001 р., термiн чинностi до 23.12.2015 р.
3 МiсцезнаходженняТелефон/факс 36003, м. Полтава, вул. Жовтнева, 41а, к. 4. (0532) 7-18-58
4 Вiдомостi про аудитора Шейко Олександр Миколайович, сертифiкат аудитора № 001723 серiї А, виданий 24.11.1994 р., Аудиторської палатою України, термiн дiї - до 24.11.2013 р., у Реєстрi суб'єктiв аудиторської дiяльностi № 1602 вiд 26.01.2001 р.



Основнi вiдомостi про умови договору на проведення аудиту

Аудиторська перевiрка проводилася згiдно договору № 26 вiд 14.01.2013 року
Початок перевiрки 21.03.2013 року
Закiнчення перевiрки 29.03.2013 року




Аудитор Шейко О. М.
(сертифiкат аудитора серiї А № 001723)


29 березня 2013 р.

Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання На даний час Товариство майже на 100 вiдсоткiв займається переробленням молока, виробництвом морозива та виробництвом сиру, спредiв, макароних виробiв. Товариство має залежнiсть вiд сезонних змiн. Канали збуту- територiя України. Джерела сировини- територiя України. Основнi види продукцiї (робiт, послуг) : виробництво масла, сирiв, спредiв, маргарину, сумiщiв, морозива, макаронних виробiв, оренда низькотемпературних холодильних камер, послуги по зберiганню продуктiв харчування в низькотемпературних холодильних камерах.
Головна особливiсть виробництва: сезонни характер. Ринок збуту: Україна, Росiя.Джерела надходження сировини: вiд постачальникiв.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з її господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування У 2012 р. вiдбулося вiдчудження активiв на 982 тис.грн.; придбано та введено в експлуатацiю машин та обладнання на суму 1141 тис. грн. (агрегат компресорний , котел АОГВ , конденсатор повiтряний , лiнiя з виробництва морозива , лiчильник ел.енергiї , лiчильник ТЕ МТ , морозильнi ларi, охолоджувач рiдини , пакувальний автомат , термопринтер роликовий , фрiзер, iншi)
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформацію щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Списання основних засобiв вiдбулося за рахунок моральної та фiзичної застарiлостi активiв, нарахування амортизацiї основних засобiв для цiлей бухгалтерського облiку проводилося в звiтному перiодi за нормами, затвердженими в наказi № 80 вiд 30.12.2010 року. Знос малоцiнних необоротних активiв, якi включенi до складу основних засобiв, нараховувався в розмiрi 100 %. Первiсна вартiсть об'єктiв основних засобiв на початок звiтного перiоду - 11108 тис. грн., в т.ч. по групах основних засобiв:
- будинки, споруди та передавальнi пристрої - 6216 тис.грн.;
- машини та обладнання - 4081 тис. грн.;
- транспортнi засоби - 665 тис. грн.;
- iнструменти, прилади, iнвентар (меблi) - 33 тис.грн.;
- малоцiннi необоротнi матерiальнi активи - 113 тис.грн.
Сума нарахованого зносу - 5158 тис. грн.
Знос основних засобiв складає 46,4%, коефiцiєнт придатностi основних засобiв - 53,6%.
Протягом звiтного перiоду надiйшли основнi засоби первiсною вартiстю 1141 тис. грн., в т.ч. по групах основних засобiв :
- машини та обладнання - 1129 тис.грн.;
- iнженернi споруди - 6 тис.грн.;
- iншi матерiальнi активи - 6 тис. грн.
Протягом звiтного перiоду вибули об'єкти основних засобiв первiсною вартiстю - 982 тис. грн.та нарахованим зносом - 358 тис.грн., в т.ч. по групам основних засобiв :
-будинки, споруди та передавальнi пристрої - 966 тис.грн.
- транспортнi засоби - 13 тис.грн.
- малоцiннi необоротнi матерiальнi активи - 3 тис.грн.
За звiтний перiод нараховано амортизацiї - 382 тис. грн.
Первiсна вартiсть об'єктiв основних засобiв на 31.12.2012 року 11267 тис.грн., в т.ч. по групам основних засобiв :
- будинки, споруди та передавальнi пристрої - 5257 тис.грн.;
- машини та обладнання - 5206 тис. грн.;
- транспортнi засоби - 652 тис. грн.;
- iнструменти, прилади, iнвентар (меблi) - 35 тис.грн.;
- малоцiннi необоротнi матерiальнi активи - 117 тис.грн.
Сума нарахованого зносу - 5183 тис.грн. Знос основних засобiв складає 46,0%, коефiцiєнт придатностi основних засобiв 54,0%.
Товариство не має об'єктiв основних засобiв для яких iснують передбаченi чинним законодавством обмеження володiння, користування та розпорядження.
Товариство не має основних засобiв, якi тимчасово не використовуються.
На кiнець звiтного перiоду повнiстю амортизованi основнi засоби вiдсутнi.
Основних засобiв вилучених з експлуатацiї для продажу на кiнець звiтного перiоду не має.
Вартiсть основних засобiв, що взятi товариством у 2012 роцi в операцiйну оренду складають 85 тис.грн.
Вартiсть основних засобiв зданих товариством в 2012 р. в оперативну оренду складають 952 тис. грн.
За звiтний перiод не було переоцiнки основних засобiв, що призвила до змiни розмiру додаткового капiталу та обмеження його розподiлу мiж власниками (учасниками)
В 2012 р. капiтальнi iнвестицiї пiдприємства спрямовувалися на придбання та виготовлення основних засобiв, необоротних матерiальних активiв. Загалом за рахунок капiтальних iнвестицiй освоєно коштiв на суму 1141 тис.грн.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень На дiяльнiсть товариства впливають частi змiни в дiючому законодавствi, великий податковий тиск та iнше.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Товариство в 2012 р. сплатило штрафних санкцiй за порушення чинного законодавства в сумi 18,2 тис. грн.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Товариство фiнансує свою дiяльнiсть за рахунок власних обiгових коштiв, кредитiв банку. Надходжень з бюджетiв рiзних рiвнiв не було.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Укладених, але ще не виконаних договорiв (контрактiв) на кiнець звiтного року не має.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Товариство планує збiльшення доходiв шляхом збiльшення об'ємiв виробництва готової продукцiї (морозива), розширення кола наданих послуг (передача в оперативну оренду низькотемпературних камер, послуг по замораживанню продуктiв харчування, послуг по розвантажуванню-навантажуванню товарiв).
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік Кошти на дослiдження та розробки емiтентом у звiтному перiодi не видiлялись.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Судових справ, стороною в яких виступав емiтент або його посадовi особи у звiтному перiодi не було.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Iншої iнформацiї, яка могла бути iстотною для оцiнки iнвестором фiнансового стану та результатiв дiяльностi емiтента не має.